dimarts, 28 de febrer del 2017

Ferrada de Las Alhambras (Teruel), Escalada a Montanejos (Castelló) i Ferrada del Peco (Castelló)


Dins la mateixa sortida, per la tarda vam anar a un racó molt especial, las Alhambras, Per arribar-hi cal agafar la sortida de l'autovia Sagunt -Teruel (núm 76) direcció Manzanera. Després d'aquesta població anar direcció, los Cerezos i trobarem un desviament a la dreta que indica las Alhambras un cop passada la població de seguida trobem cartell i  un petit pàrquing.

l'indret s'imposa, juntament amb l'hora de la tarda i l'estació hivernal  et dóna una sensació de solitud i petitesa difícilment descriptibles. 

Desenes de formes espectrals s'alcen d'aquesta terra torturada pel fred, el cerç i l'oblit com si reclamessin amb el seu gest una abraçada amb un  cel esquiu i avar.





 Contemplar i callar i donar gràcies per poder compartir.

Per aproximar-nos el camí és evident i el camí molt trillat, en 15 minuts estem a peu de via
 Comença enfilant-se per un esperó amb les grapes molt allunyades i que vam trobar força humit. Pots ajudar-te de preses naturals o en algun punt molt lliscós agafar-te un moment del cable.

 Arribes dalt una primera agulla i després vas flanquejant una mica més avall de la carena.


 Finalment arribes al cim i allí tens dues opcions fer un ràpel de 20m. fins al terra o bé, la que vam escollir nosaltres desgrimpar-la, encara que també les grapes requereixen passos llargs, tot i que és més fàcil del que sembla a primera vista.

 

Trobarem un collet i una sendera ens retorna al camí d'origen


Ja comencen a ajaçar-se les ombres i tot adquireix una dimensió més íntima amb l'entorn. És el darrer tresor que ens ofereixen aquestes agulles en el dia d'avui abans d'enterrar-se en la foscor.

Semblem forts i en realitat som tan febles en mig d'aquest paisatge auster i melancòlic. Vana és la nostra miserable victòria.



Un altre dels avantatges de viatjar és que sovint pots tastar una mica de l'antiga hospitalitat, en majúscules i en perill d'extinció, que ens va permetre gaudir d'una bona vetllada i trobar un bon recer en aquestes nits tan fredes. Gràcies al Pere i a la seva dona.






L'endemà, per variar una mica d'activitat, vam anar a trepar a Montanejos. Jo no hi havia estat mai però el racó és molt bonic. Nosaltres vam fer unes quantes vies fàcils  que hi ha en un sector de bordillos prop del refugi. La veritat és que amb la humitat que hi havia a la roca i el fred que hi feia no motivava massa, però encara hi vam posar voluntat.










Ja de tornada a casa vam aturar-nos a Soneja també accessible des de la mateixa autovia. Des d'aquesta població anem direcció Azuebar i hi trobarem una cruïlla que indica Ecoparque, anant seguint aquesta estreta carretera i al cap de pocs quilómetres trobarem una font a la vora dreta de la carretera que rep el nom del Peco. Atenció que és fàcil passar-se de llarg. Aparquem el cotxe, creuem la carretera i baixem per una pista que creua una rambleta i després s'enfila per uns bancals i arriba a peu de via. La paret és en tot moment visible des de la carretera.
També dic que està catalogada com a K1 i un trobo un pèl just, sí que és una via curta però hi ha algun tram atlètic i cal una mica de tècnica per algun pas. Potsewr un K2 seria més adient.


És curiós com enmig de camps de conreu floreix aquest petit cingler. La via és senzilla puges un primer tram vertical superant un minisostret i després de continuar uns metres tens l'opció d'anar a l'esquerra amb un flanqueig escadusser de peus i després reprendre la vertical  o continuar recte, però llavors és més curta, nosaltres vam optar pel flanqueig.















Per al descens tens tres opcions: Baixar a ràpel són uns 30m. però es poden fraccionar en 2 instal·lacions, Pujar al capdamunt del cingle i trobar un camí que baixa des d'uns conreus, o la que vam escollir, desgrimpar.





Ens va fer gràcia i també donar un punt de nostàlgia quan vam trobar aquest mural a Soneja amb un gran regust makokià. Eren temps de lluita i resistència directa. Ara hi han altres formes ja siguin de posicionaments individuals o de caire col·lectivo festiu, el temps dirà en què han quedat cadascuna.

 



diumenge, 12 de febrer del 2017

Ferrada Juràsica del Río Mijares, Formiche Alto

Aquest sant Esteve, vam anar a les fredes terres de Teruel per intentar trobar racons de solitud i fer una mica d'activitat. Aquest cop ens vam centrar en les ferrades.

Per resistir les baixes temperatures vam nodrir el nostre cos amb unes quantes calories
Arribem al bonic poble de Formiche Alto a la comarca de Gúdar-Javalambre i fem un bivac en un lloc fantàstic que ens va salvar de la gebrada nocturna


 -5 graus en una albada gèlida.

Des d'aquesta localitat prenem la carretera direcció el Castellar, a pocs quilòmetres veurem un primer trencall a l'esquerra, nosaltres continuem i seguim fins la propera cruïlla a l'esquerra i una pista prou llarga ens farà arribar a un petit refugi on deixarem el cotxe. De pujada trobarem un altre trencall a l'esquerra que posa tercer estrecho, nosaltres no l'hem d'agafar.
 L'ambient seguia sent molt fred
 Aquest és el cartell d'inici encara que ha sortit borrós.
 No obstant, les indicacions no són molt clares, combinen marques vermelles i fites i en alguns punts et fan dubtar, finalment un petit barranquet ens apropa als estrets
 Arribem a una vall preciosa i obaga on trobem el riu

A banda de la part esportiva també es pot fer un recorregut geològic amb panells indicadors que ens alliçonen sobre diferents restes fòssils. 



Al cap d'una estona ja trobem el primer cable i anirem fent flanquejos pel marge dret del riu, per anar superant petites muralles. l'única dificultat rau en evitar lliscar doncs hi ha molta humitat que unida al gebre de la nit dóna sensació d'inseguretat.








Després d'aquest tram ens endinsem en un bosc meravellós de pins on farem un tram de forta pujada caminant i després anirem travessant en un descens més suau fins retornar al darrer tram dels estrets.



En contra de la catalogació que es fa d'aquesta ferrada com a K1 en alguna pàgina  vull afegir que aquest últim tram és molt continuat i té força trossos  en què has de tibar bastant de braços, fins i tot alguna fragment de la travessa desploma,  així que ull si porteu gent novella perquè us endureu una sorpresa.









És més atlètic però molt bell doncs les gorgues es fan més estretes i el joc de llums és espectacular.

Sabrem que hem arribat al final quan veiem a sobre del nostre cap un pont tibetà amb travesses de fusta que ens dóna una sensació de buit important.


 Passat el pont el retorn és molt evident anem pujant pel bosc fins trobar un antic tallafocs que ens durà al vehicle. En total 40min. d'aproximació, 3h de ferrrada i uns 30min de retorn. No sé si va ser perquè no vam vuere una ànima en tot el dia però em va deixar  bona empremta perquè són paisatges oblidats en racons molt màgics que fan que el silenci sigui la seva divisa.


 Vaya que he alucinado de colores!!!!
 Una tarda machadiana en un lloc machadià. La melangia, no entesa com a quelcom negatiu sinó com alguna cosa que et fa retrobar-te amb sentiments i records que semblaven  perduts